Erfbelasting

Over erfbelasting (vroeger successierecht) is altijd veel te doen. Amper een paar maanden na het overlijden van een dierbare ligt er al een blauwe envelop van de Belastingdienst in de brievenbus. De zakelijke kant van het verlies moet dan geregeld worden.

Belasting betalen is logisch maar belasting betalen over de erfenis, wordt vaak gezien als onnodige last. In veel gevallen is het mogelijk om bij het eerste overlijden belastingbetaling te voorkomen zodat de langstlevende niet in financiële problemen komt.

De wetgeving omtrent erfbelasting verandert vaak waardoor het van belang is u goed te laten informeren. Het is haast niet te doen voor mensen die niet gewend zijn om wetteksten te lezen om goed op de hoogte te blijven van de wetgeving. Daarom nemen wij dit graag voor u uit handen en informeren wij u graag over de mogelijkheden. Met een oud testament laat u meestal mogelijkheden liggen.

Ik heb een vakantiewoning in het buitenland. Wat gebeurt er als ik overlijd?

Als de vakantiewoning in een Europees land staat is het waarschijnlijk zo dat dat land is toegetreden tot de Europese Erfrecht Verordening en dat wil zeggen dat u in uw Nederlandse testament kunt bepalen dat uw gehele nalatenschap, dus ook de vakantiewoning, volgens de Nederlandse wet wordt afgewikkeld. Dat maakt de afwikkeling dus eenvoudiger.

Ik heb een nalatenschap al aanvaard, maar nu blijkt er nog een schuld te zijn. Wat kan ik nu nog doen?

Als u na het aanvaarden van een nalatenschap wordt geconfronteerd met een schuld van de overledene die u niet kende en ook niet kon kennen, kunt u binnen drie maanden nadat u met die schuld werd geconfronteerd, aan de kantonrechter vragen om toestemming om de nalatenschap alsnog beneficiair te aanvaarden. U moet dan wel aantonen dat u in de administratie van de overledene heeft gecontroleerd of er schulden waren.