Het notariaat in Drunen

In tegenstelling tot de noordelijke en oostelijke provincies, waar vóór 1811 het notariaat in het geheel niet of nauwelijks (Friesland) voorkwam, kenden zowel het hertogdom Brabant als het graafschap Holland reeds eeuwen lang een notariaat. Hoewel er talloze grossen van notariële akten uit de middeleeuwen bewaard zijn gebleven dateren de oudste minuutakten in de provincie Noord-Brabant uit 1475. Het zijn die van de Bossche notaris Franco van Langhel. Het aantal protocollen neemt in de 16e eeuw reeds sterk toe, terwijl zij sinds de 17e eeuw van de meeste standplaatsen zijn overgeleverd. Het totale bestand aan notariële archieven in Noord-Brabant over de periode 1475-1842 bedraagt meer dan 500 strekkende meter archief. Toch heeft in Brabant het notariaat iets minder gedomineerd dan in Holland, omdat er in Brabant een grotere rol bleef toebedeeld aan de schepenen voor het verlijden van akten.

Waarschijnlijk gaat ons kantoor minder ver terug dan 1475, maar trots op een kantoor met zo’n rijke historie zijn we zeker. U ziet op deze site veel foto’s die we in het archief hebben laten maken. De oude stukken geven niet alleen een tijdsbeeld. De goede staat van de documenten laat ook zien dat het erg belangrijk is dat notariële stukken lang bewaard moeten kunnen blijven.

De kwaliteit van het papier, de manier waarop akten gebonden werden en uiteraard voorzien van een zegel, is mooi om te zien. En zoals u kunt zien, zijn de handschriften vaak prachtig en zeer regelmatig. Al dan niet met krullen. Sowieso werd alles met de hand geschreven, tot aan de complete akte. Tekstverwerking oude stijl.

Kijkend naar deze foto’s gaat u al snel honderd jaar of meer terug in de tijd. Een aantal van deze stukken bewaren wij goed bij ons op kantoor in een grote kluis.

Vanaf 1901 was het kantoor, toen nog van notaris Canters, gevestigd in de Kortgevelboerderij aan de Grotestraat, toen nog Hoogeinde genaamd, op nummer 15. De tramrails zijn in 1938 afgebroken. Het kantoor is pas sinds 1971 gevestigd aan de Admiraalsweg 2.